“1 Hareket 1 Hayat Kurtarır” Projesi Nişantaşı Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi

Kadına yönelik şiddet olaylarının önüne geçilmesini amaçlayan 1 Hareket 1 Hayat Kurtarır Sosyal sorumluluk Projesi Türkiye’de ilk defa 2 Eylül’de Nişantaşı Üniversitesi ev sahipliğinde yapıldı. Proje Kickbox Dünya ve Avrupa 3.sü, 3 kez Türkiye şampiyonu olan uzun yıllar karete, aikido ve benzeri yakın dövüş sporlarıyla uğraşan Hakan Demiray ve ünlü Sosyolog Başak Temel tarafından gerçekleştirildi.

“1 Hareket 1 Hayat Kurtarır” projesinin şiddetin azaltılmasına katkı sağlamak amacıyla önleyici ve temel savunma tekniklerini aktaran bir sosyal girişim olduğu belirtildi. İlk olarak üniversitemizde gerçekleşen projede, Milli Sporcu ve Sosyal Girişimci Hakan Demiray tarafından “Savunma ve Güç Kontrol Teknikleri” ve Sosyolog Başak Temel tarafından “Görünmeyen Şiddet Tuzaklarıyla Başa Çıkma” atölyeleri düzenlendi. Kadına şiddete yönelik köklü çözümlerin kalıcı hale gelmesinin önemini vurgulayan projede bazı önemli bilgi ve teknikleri öğrenerek kendimizi daha güçlü kılabileceğimiz anlatıldı. Bununla beraber projenin amacına yönelik kadınlara ani gelişen durumlarda kendilerini koruyabilecekleri temel teknik bilgiler teorik ve pratik olarak aktarıldı. Ayrıca yapılan atölye çalışmasında uygulamalı teknikler projeye katılan kadın misafirlerimize öğretildi.

Atölye çalışmasındaki ele alınan temel konular şunlar oldu;

• Riskli durumlar için farkındalığınızı geliştirin ve tedbirli davranın.
  • Çatışmalı durumlardan kaçınma ve kaçma yöntemlerini öğrenin.
  • Zarar vermek isteyenler için zor bir hedef olun, duygularınıza güvenin.
  • Saldırılara karşı koymak için kendinize fırsat verin.
  • Bedeninizi nasıl bir silah gibi kullanacağınız öğrenin.

Projenin mimarları olan Hakan Demiray ve Başak Temel “1 Hareket 1 Hayat Kurtarır” sosyal girişimi için şu ifadeleri kullandı:

“Uzun zamandır basında kadına yönelik şiddet haberlerini görüyor ve duyuyoruz. Bu ülkemiz için üzücü ve yıpratıcı bir durum. Çünkü neredeyse ülkemizde her gün bir kadın öldürülüyor. 2010 yılından itibaren günümüze kadar 1964 kadın şiddet sonucunda hayatını kaybetmiş. Bir trafik kazası ya da başka nedenlerden dolayı değil... Şiddet sonucunda... Genel anlamda Türkiye haritasına baktığımızda ise her ilde bu şiddetin gerçekleştiğiniz görüyoruz. Başlıca iller ise İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Konya ve sıralama devam ediyor. Bu bağlamda, basında haberini gördüğümüz son derece üzücü bir şekilde hayatını kaybeden Emine Bulut cinayeti ardından ünlü Sosyolog Başak Temel ile birlikte toplumun bu sürecine kendi uzmanlık alanlarımız ile nasıl bir katkı sağlayabiliriz diye düşündük. Bugüne kadar birçok uluslararası projede yöneticilik ve danışmanlık yapmış Başak Temel ile birlikte Kickbox dalında Dünya ve Avrupa üçüncülüğü kazanmış bir Milli Takım sporcusu ve uzun yıllar özel "kendini savunma, ve koruma" eğitimleri almış ve uygulamış birisi olarak "1 Hareket 1 Hayat Kurtarır" ismi ile bir sosyal girişimde bulunduk. Bu girişim içerik olarak; kadınlara, ani gelişen durumlar için temel savunma teknikleri ve ailemizdeki görünmeyen şiddet tuzakları ile erkekler için gücün öteki yüzü ve ani durumlarda öfke durumları ile başa çıkabilme teknikleri konularında hazırlandı. Bununla ilgili hazırladığımız videomuz sosyal medyada paylaşıldığı ilk andan itibaren çok büyük bir etki oluşturdu ve tanıyan, tanımayan birçok kişi bu mesajımızı paylaştı. Toplum önderleri, sosyal medya fenomenleri, işadamı ve işkadınları, ünlüler ve daha birçok kişi... Hepsine bu vesile ile teşekkürlerimizi sunuyoruz. O gün yaptığımız paylaşımın altına çok sevdiğimiz ve değer verdiğimiz dostumuz Umut Başoğlu hocamız ile Deniz Kıyak hocamız Nişantaşı Üniversitesi olarak bu sosyal sorumluluk projesine destek verebileceklerini söylediklerinde çok sevinmiş ve gerçekleştirdiğimiz bu sosyal girişimin ne kadar doğru olduğunu anlamıştık. Dün (2 Eylül pazartesi) itibari ile Nişantaşı Üniversitesinin ev sahipliğinde, kadınların kendilerini koruma hakkını güçlendirmek için savunma temel tekniklerini ve erkekler için öfke durumları ile başa çıkma seminer ve uygulamalı atölye çalışmamızı gerçekleştirdik. Bu süreçte bizden desteğini esirgemeyen Nişantaşı Üniversitesine, değerli çalışanlarına ve süreç boyunca yanımızda olan Umut Başaoğlu, Deniz Kıyak ve Özer Eyüp'e değerli destekleri için teşekkürlerimizi sunuyoruz. 1 Hareket 1 Hayat Kurtarır sosyal sorumluluk projemiz Türkiye'nin her yerine ulaştırmak adına çalışmalarımıza devam ediyor olacağız. Sevgilerimizle.”

Yayın Tarihi: 03.09.2019 - 11:06:00